Si të njohim një rrjedhje të gazit

Si të njohim një rrjedhje të gazit

Kur instalohet dhe përdoret si duhet, gazi natyror është i sigurt dhe i përshtatshëm. Por rrjedhjet e gazit mund të ndodhin. Këto rrjedhje mund të çojnë në simptoma fizike dhe, në disa raste, gazi mund të shkaktojë helmim nga monoksidi i karbonit tek njerëzit dhe kafshët.

Sipas Shoqatës Amerikane të Gazit, mbi 73 milion ambiente banimi, tregtare dhe industriale në Shtetet e Bashkuara përdorin gaz natyror. Highlyshtë shumë e ndezshme, dhe rrjedhjet e gazit rrisin rrezikun e zjarrit dhe shpërthimit.

Nëse njerëzit dyshojnë për një rrjedhje të gazit, është thelbësore që ata të evakuojnë zonën menjëherë, dhe të telefonojnë 911, Departamentin e Zjarrit lokal ose linjën e urgjencës së kompanisë së shërbimeve.

Në këtë artikull, mësoni për shenjat dhe simptomat e rrjedhjeve të gazit dhe çfarë të bëni nëse ndodh një rrjedhje gazi në shtëpi.

Shenjat e rrjedhjes së gazit në shtëpi

Rrjedhjet e vogla të gazit mund të mos kenë erë ose shenja të tjera fizike. Sidoqoftë, nëse ka një rrjedhje të gazit në shtëpi, një person mund të vërejë:

 • Erë e squfurit ose vezëve të kalbura
 • Një tingull i zhurmshëm ose fishkëllimë pranë një linje gazi gazi
 • Një re e bardhë ose re pluhuri pranë një linje gazi
 • flluska në ujë
 • Një tub gazi i dëmtuar
 • Bimët e shtëpive të ngordhura

Gjithashtu, faturat e gazit mund të jenë më të larta se normale, pasi gazi do të shpëtojë nga linjat e gazit ose pajisjet në shtëpi.

Simptomat fizike

Një ulje e sasisë së oksigjenit në ajër shkakton simptoma të rrjedhjes së gazit. Këto mund të përfshijnë:

 • Vështirësitë e frymëmarrjes
 • marramendje
 • Lodhja ose përgjumja
 • Ndjenja e dritës
 • Simptoma të ngjashme me gripin
 • acarim në sytë dhe fytin
 • ndryshimet e humorit, duke përfshirë depresionin
 • nauze
 • hundët
 • dhimbje në gjoks
 • Lëkurën e zbehtë ose flluskimin, pas kontaktit të drejtpërdrejtë me gazin
 • oreksin e reduktuar
 • Kumbimi në veshët

Kafshët shtëpiake ka të ngjarë të përjetojnë simptoma në rast të rrjedhjes së gazit. Pronarët e kafshëve shtëpiake duhet të kujdesen për shenjat e:

 • Vështirësitë e frymëmarrjes
 • Ndryshimet në humor ose sjellje
 • Disorientimi
 • Letargji
 • Humbja e oreksit
 • Sore Fy Nivelet e gazit mund të shkaktojnë pavetëdije apo edhe vdekje në kafshë shtëpiake. Helmimi i monoksidit të karbonit

  helmimi nga monoksidi i karbonit

  Helmimi i monoksidit të karbonit (CO) mund të çojë në simptoma të ngjashme me ato të shkaktuara nga një rrjedhje e gazit. Monoksidi i karbonit lëshohet kur gazi digjet jo plotësisht.

  Ekspozimi ndaj CO mund të jetë fatal dhe kërkon trajtim urgjent mjekësor. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), 5,149 njerëz vdiqën nga helmimi i paqëllimtë i monoksidit të karbonit në Sh.B.A ndërmjet 1999 dhe 2010. >

 • dhimbje barku
 • dhimbje në gjoks
 • marramendje
 • Lodhja
 • dhimbje koke
 • Humbja e kontrollit të muskujve
 • nauze
 • Lëkura rozë dhe buzët e kuqe të ndritshme

Ekziston një rrjedhje e gazit, është thelbësore të bëni sa vijon:

 • Sigurohuni që të gjithë njerëzit dhe kafshët shtëpiake janë evakuuar nga shtëpia menjëherë
 • Lini dyert të hapura dhe menjëherë telefononi 911 , Departamenti i Zjarrit Lokal, ose numri i urgjencës së kompanisë së shërbimeve
 • Mos e bëni thirrjen nga brenda shtëpisë, pasi ky veprim mund të ndez gazin

Rrjedhja e gazit si në njerëzit ashtu edhe në kafshët kërkojnë trajtim mjekësor. Në rastet e simptomave të rënda, dikush duhet të thërrasë një ambulancë ose të shkojë direkt në departamentin e urgjencës së spitalit.

Nëse një rrjedhje e gazit dyshohet, por nuk konfirmohet, ata duhet të bëjnë sa vijon:

 • Merrni parasysh simptomat kur hyjnë ose largohen nga shtëpia. Simptomat që kthehen kur hyni në shtëpi mund të tregojnë një rrjedhje të gazit, helmim nga monoksidi i karbonit ose një ndotës tjetër ajri, siç është myku.
 • Nëse një erë e butë e gazit është e pranishme, fikni menjëherë dritën e pilotit të gazit. Hapni të gjitha dritaret dhe telefononi kompaninë e shërbimeve nga jashtë shtëpisë. Ata ka të ngjarë të kenë një inspektor të certifikuar të vlerësojë situatën.
 • Burimi i rrjedhjes
 • Përpjekja për të riparuar rrjedhjen
 • Dritat e ndërprerës ose pajisjet shtëpiake në ose fikur
 • Përdorni çakmakët, qirinjtë, ndeshjet ose burimet e tjera të Ignition
 • Mbani dyert dhe dritaret e mbyllura
 • Lejoni që situata të mos raportohet

Një rrjedhje e gazit zakonisht konfirmohet nga një inspektor i çertifikuar, duke përdorur një pajisje të quajtur një analizues të rregulluar elektronik të gazit. Inspektori gjithashtu do të kontrollojë pajisjet dhe linjat e gazit të jashtëm për gabime dhe rrjedhje.

Pasi të jetë vendosur dhe riparuar rrjedhja, është thelbësore të:

 • Prisni derisa të njoftoheni zyrtarisht se është e sigurt të ktheheni në shtëpi
 • ajrojeni shtëpinë para se të ktheheni brenda
 • Instaloni alarmet e monoksidit të karbonit

adresuar shpejt. Sidoqoftë, ekspozimi afatgjatë mund të rezultojë në simptoma fizike që vazhdojnë, siç janë:

 • Depresioni
 • Probleme të tjera të lidhura me humorin
 • Problemet e frymëmarrjes

Prandaj, është thelbësore të konsultoheni me një mjek pasi të ketë ndodhur një rrjedhje e gazit, veçanërisht nëse një person vëren efekte afatgjata. Simptomat mund të përmirësohen ose të zgjidhen me trajtimin e duhur.

Shumica e rrjedhjeve të gazit janë të parandalueshme duke ndërmarrë hapat e mëposhtëm:

Qëndroni të arsimuar

Njerëzit duhet të mësojnë për simptomat dhe shenjat https://harmoniqhealth.com/al/ e rrjedhjes së gazit dhe të mos harroni të mësoni anëtarët e familjes dhe Fëmijët për sigurinë e gazit natyror.

Të gjithë në shtëpi duhet të dinë se çfarë të bëjnë nëse një rrjedhje gazi dyshohet ose konfirmohet.

Programoni inspektime të rregullta

Sigurohuni që të gjitha pajisjet e djegies së gazit dhe tubacionet e gazit inspektohen çdo vit nga një inspektor i certifikuar. Ky shërbim është zakonisht falas.

Një profesionist i çertifikuar gjithashtu duhet të inspektojë furrat, oxhaqet, gripat dhe kanalet.

Siguroni ventilim adekuat

zonat rreth pajisjeve të djegies së gazit dhe pajisjeve të gazit duhet të mbahen pa pengesa. Kjo është për të parandaluar ndërtimin e gazit natyror në këto zona.

alsoshtë gjithashtu e dobishme dhe e shëndetshme që rregullisht të ajrit jashtë shtëpisë.

Instaloni detektorët e monoksidit të karbonit

Këto pajisje duken si alarme tymi dhe lëshojnë një tingull me zë të lartë nëse zbulohet monoksidi i karbonit. Duhet të ketë një detektor në çdo kat të shtëpisë dhe në të gjitha dhomat e gjumit.

Mbani një zjarrfikës në sit

Rrjedhjet e gazit janë shumë të ndezshme, dhe gazi natyror mund të ndizet nga një shkëndijë apo edhe duke bërë thirrje telefonike. Reagoni shpejt ndaj zjarreve në shtëpi duke pasur të paktën një zjarrfikës me shumë qëllime zjarri në vend.

Ruajtja kimike

Të gjitha materialet e ndezshme dhe kimikatet shtëpiake, të tilla si furnizimet dhe bojërat e pastrimit, duhet të ruhen larg nga pajisjet e gazit dhe linjat e gazit.

Takej

Rrjedhjet e gazit natyror shkaktojnë shenja fizike dhe simptoma si në njerëz ashtu edhe në kafshë. Edhe pse këto rrjedhje janë të rralla, ekspozimi i vazhdueshëm ndaj gazit natyror mund të jetë i rrezikshëm dhe të ketë efekte të qëndrueshme.

isshtë thelbësore që njerëzit të edukohen për sigurinë e gazit natyror dhe të jenë të vetëdijshëm për shenjat e rrjedhjeve të gazit dhe helmimit nga monoksidi i karbonit.

Shumë hapa mund të merren për të parandaluar rrjedhjet e gazit dhe komplikimet e tyre, përfshirë caktimin e inspektimeve vjetore dhe instalimin e detektorëve të monoksidit të karbonit.

 • Shëndeti publik

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore - përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat - brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.
-->