Ce să știți despre limfomul cu celule de manta

Ce să știți despre limfomul cu celule de manta

limfomul cu celule de manta (MCL) este o formă rară de cancer care afectează sistemul limfatic. Este unul dintre cele mai agresive tipuri de limfom, cu răspunsuri relativ scurte la terapie. Persoanele cu MCL prezintă, de asemenea, recidive frecvente, chiar și cu tratament timpuriu și intens.

Limfoamele sunt cancere care decurg dintr -un tip de celule albe din sânge numit limfocite. MCL apare din cauza modificărilor maligne ale limfocitelor din zona mantalei ganglionilor limfatici, care este marginea exterioară a foliculului ganglionilor limfatici.

Cele două tipuri principale de limfom sunt limfomul Hodgkin și limfomul non-Hodgkin. MCL este un tip de limfom non-Hodgkin.

Acest articol discută MCL, inclusiv cauzele, factorii de risc și simptomele. De asemenea, analizează diagnosticul, tratamentul și perspectivele.

MCL se formează în ganglionii limfatici, motiv pentru care se poate răspândi rapid la alte ganglioni limfatici din întregul corp. De asemenea, se poate răspândi la splină, măduva osoasă, sânge, ficat și tract gastrointestinal.

Persoanele cu MCL pot experimenta următoarele simptome:

 • Pierderea apetitului
 • Pierderea în greutate neexplicată
 • Transpirații de noapte
 • Durere abdominală
 • Presiune sau durere în partea inferioară a spatelui

Cauze

experții nu cunosc cauza exactă a MCL. Cu toate acestea, aproximativ 85% dintre persoanele cu afecțiune au o schimbare genetică sau mutație, în cromozomii 11 și 14. Segmentele scurte ale acestor cromozomi pot schimba locuri.

Vârsta medie la diagnostic pentru persoanele cu MCL este este 68 de ani. MCL este, de asemenea, de două până la trei ori mai frecvent la bărbați decât la femei.

Mai mult, în Statele Unite, persoanele albe non-hispanice au cea mai mare incidență a MCL.

Diagnostic

Pentru a diagnostica limfomul, un medic va lua un istoric detaliat al pacientului, va efectua o evaluare clinică minuțioasă și va folosi diverse teste specializate.

Unul dintre aceste teste este o biopsie a celor afectate țesut, de obicei un nod limfatic, unde un medic ia un eșantion de țesut pentru a analiza într-un laborator.

Odată ce medicul stabilește că o persoană are limfom, va efectua un examen mai aprofundat pentru a determina pentru a determina Indiferent dacă este MCL. Identificarea subtipului corect al limfomului este esențială pentru a se asigura că o persoană primește cel mai potrivit tratament.

Un medic diagnostică MCL dacă poate determina că celulele limfomului:

 • au suprafață de suprafață Markerii celulelor B, care sunt un tip de limfocite
 • creează cantități în exces de proteină numită ciclină D1, care stimulează creșterea
 • au modificări ale cromozomilor 11 și 14

Doctorul efectuează apoi teste de stadializare pentru a găsi locația MCL și cât de departe s -a răspândit.

Determinarea etapei afecțiunii este importantă pentru elaborarea unui prognostic și crearea unui plan de tratament potrivit pentru un individ.

Următoarele sunt testele pe care le folosesc medicii pentru a determina stadiul MCL:

 • Numărul complet de sânge: Acest test ajută la examinarea concentrației de globule roșii, celule albe din sânge și trombocite.
 • Biopsie a măduvei osoase: Această procedură ajută la determinarea dacă MCL s -a extins dincolo de ganglionii limfatici și în măduva osoasă.
 • CT și scanările PET: faceți CTOR-urile folosesc acestea pentru a verifica dacă starea afectează ganglionii limfatici profunde, ficatul, splina sau alte părți ale corpului.
 • Măsurători ale lactatului dehidrogenază (LDH) și beta-2-microglobulină: acești markeri indirecti de MCL arată amploarea și rata de progresie.

Opțiuni de tratament

Medicii pot utiliza indicele de prognostic internațional MCL (MIPI) pentru a planifica tratamentul odată ce cunosc stadiul conditia. Scorul MIPI depinde de o persoană:

 • Age
 • Capacitatea de a efectua activități zilnice
 • niveluri LDH
 • Leucocite sau Albul din sânge, Count

Cât de bine poate efectua o persoană activități zilnice indică cât de bine ar putea tolera chimioterapia. Nivelul LDH și numărul de leucocite măsoară indirect activitatea bolii.

Numărul de factori prezenți la momentul diagnosticului determină care dintre cele trei categorii - risc scăzut, intermediar sau ridicat - un medic atribuie o persoană. Apoi folosesc categoria alocată pentru a selecta cea mai bună opțiune de tratament.

Chimioterapia este tratamentul principal pentru MCL. Uneori, medicii o combină cu terapia țintită. Când este posibil, chimioterapia este intensă și, dacă o persoană răspunde bine la ea, un transplant de celule stem este o opțiune.

Dacă un individ are stadiul 1 sau 2 MCL la diagnostic, medicii îl tratează adesea cu chimioterapie și Imunoterapie, care folosește medicamente pentru a distruge celulele canceroase. De asemenea, pot utiliza radioterapie la locul bolii după ce pacientul a suferit chimioterapie, pentru a reduce în continuare celulele canceroase și pentru a crește șansele de tratament de succes.

Dacă cancerul este în stadiul 3 sau 4 la diagnostic, Un medic va lua în considerare caracteristicile, preferințele și factorii clinici cardio active și de boală ale unei persoane atunci când alege un plan de tratament.

Persoanele potrivite și mai mici de 65 de ani pot primi un curs de chimioterapie intensivă cu terapie pentru a trimite cancerul în remisiune. Transplantul de celule stem autolog și întreținerea imunoterapiei pot urma.

Tratamentele medicamentoase unice sunt o opțiune pentru adulții în vârstă și pentru cei ale căror corpuri nu sunt suficient de sănătoase pentru a gestiona efectele secundare ale chimioterapiei combinate.

Trăind cu MCL

Tratamentul în curs de desfășurare poate ajuta oamenii să trăiască cu MCL mulți ani. Persoanele fizice ar trebui să participe la toate programările medicale pentru a gestiona efectele secundare ale medicamentelor și pentru a permite medicilor șansa de a observa semnele că MCL se întoarce.

Oamenii ar trebui să întrebe un medic despre modalități de a cultiva o sănătate optimă. Mâncarea unei diete echilibrate și obținerea de exerciții fizice regulate sunt esențiale pentru bunăstarea generală.

Persoanele pot constata, de asemenea, că a avea sprijin emoțional din partea prietenilor, familiei sau grupurilor comunitare poate ajuta la gestionarea dificultăților emoționale de a trăi cu MCL.

prognostic și perspective

conform leucemiei & Lymphoma Society (LLS), în ultimul deceniu, numărul persoanelor care supraviețuiesc MCL s -a dublat aproape, deși recidivele încă apar în mod obișnuit.

În timp ce majoritatea pacienților răspund bine la chimioterapia inițială, MCL rămâne incurabil. Pentru mulți oameni, starea progresează sau se întoarce.

MCL nu crește la fel de rapid ca și alte limfoame cu creștere rapidă. Cu toate acestea, de multe ori nu răspunde bine la tratament. Pacienții pot suferi rezistență la tratament, ceea ce poate duce la o reacție mai mică la chimioterapie.

Persoanele cu MCL pot dezvolta, de asemenea, o boală autoimună, care poate afecta negativ șansele lor de supraviețuire.

în funcție de LLS, perioada medie de timp în care persoanele cu MCL sunt fără progresie este de 20 de luni. Speranța medie de viață este de 5–7 ani.

rezumat

MCL este un tip de cancer agresiv pe care medicii le pot găsi provocator de tratat.

ca noi tratamente Emerge, ratele de supraviețuire se îmbunătățesc. În prezent, persoanele cu diagnostic MCL au un timp mediu de supraviețuire general de 5-7 ani. Majoritatea oamenilor au o perioadă fără progresie de 20 de luni.

Rata de supraviețuire pentru acest cancer s-a dublat aproape în ultimele decenii. În viitor, cercetarea este probabil să progreseze în continuare, oferind mai multor persoane cu MCL o perspectivă îmbunătățită.

 • Cancer/Oncology
Știrile medicale au astăzi orientări stricte de aprovizionare și atrageri numai din studii revizuite de la egal la egal, instituții de cercetare academică și reviste medicale și asociații. Evităm să folosim referințe terțiare. Legăm surse primare - inclusiv studii, referințe științifice și statistici - în cadrul fiecărui articol și le enumerăm, de asemenea, în secțiunea Resurse din partea de jos a articolelor noastre. Puteți afla mai multe despre cum ne asigurăm că conținutul nostru este exact și actual citind politica noastră editorială .
-->